В обектива

Русия: Възможен е конфликт на Балканите


Прекрояването на балканските граници рязко повишава риска от конфликт в региона. Това обяви руското външно министерство на фона на появилите се призиви за „великоалбанска държава“.

Руското външно ведомство реагира остро на изявленията на албанския премиер Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи за обединение на Албания и Косово, предаде РИА Новости.

От министерството посочиха, че са загрижени от изявленията на албански политици по отношение прекрояване границите на Балканите. „Зад голословните обвинения, че Русия се опитва да дестабилизира Югоизточна Европа, се предприемат мерки за осъществяване на великоалбански проект“, се казва в съобщението.

Под прикритието на лицемерни твърдения за стабилизация в региона под чадъра на НАТО се разклащат основите на стабилността и се предприема курс към прекрояване на границите на Балканите, което рязко увеличаващ риска от конфликт, пише още руското външно министерство.

Сръбското външно министерство обяви, че идеята за „Велика Албания“ е заплаха за сигурността в региона и на Стария континент.

Косовския президент Хашим Тачи заяви по-рано, че ако Европейският съюз затвори вратите си за Косово, то всички албанци от региона ще живеят в една обща държава, за да продължи интеграцията в европейското семейство….