В обектива

„Ислямска държава“ използва цивилни за живи щитове


Централното командване на американските въоръжени сили разпространи разузнавателни кадри, заснети от безпилотен летателен апарат. Бойци на „Ислямска държава“ насилствено местят цивилни към западната част на Мосул, за да ги използват като живи човешки щитове.

Бойци на джихадистката групировка стрелят по иракските сили за сигурност в опит да провокират въздушен удар от водената от САЩ коалиция, посочва „Ей Би Си нюз“.

Кадрите са заснети на 29 март в разгара на ожесточените боеве между иракските сили и „Ислямска държава“. „Видеото не може да изобрази намерения, но показва действия, включително установяване на позиции за стрелба при наличието на цивилни“, заяви полковник Джон Томас.

Американските военно посочват, че джихадистите умишлено използват цивилни за живи щитове и искат да накарат коалицията да нанесе въздушни удари. Убийството на цивилни ще предизвика широк отзвук и протести срещу бомбардировките.

„За първи път заснехме на видео както бойци на ДАЕШ принуждават цивилни да влязат в сграда, която после е използвана за стрелба срещу елитните иракски военни“, заявиха от US командването.

Битката за Мосул – последният бастион на „Ислямска държава“ в Ирак – продължава с пълна сила. Джихадистите бяха изтласкани от много зони в западната част на града, но все още имат контрол над няколко квартала….