В обектива

Най-смъртоносните US оръжия през Втората световна


Една от тайните за победата на съюзническите сили – и в частност американците – във Втората световна война е количеството и качеството на оръжията. В годините на най-кървавия конфликт в човешката история съюзниците произвеждат огромни количества оръжия и арсенал, което помага да бъдат съкрушени силите на Оста.

Не всяко оръжие, произведено от американците обаче, е успешно. Някои дори са пълен провал и не допринасят за засилване военната мощ на въоръжените сили. Танкът М4 „Шърман“ е посредствен, а изтребителите П-40 и П-39 не са нещо, с което да се гордеят военновъздушните сили. Торпедата на подводниците пък имат навика да не се взривяват.

Въпреки това има пет ключови фактора във военно отношение, които помагат на американците. В крайна сметка съюзниците печелят войната, в която милиони са убити и ранени.

Безконтактните взриватели

Във Втората световна война японските военновъздушни сили предприемат тактика, неизползвана до този момент в сражения – камикадзета. Японски пилоти се врязват със своите изтребители в американските кораби, нанасяйки големи щети. Проблемът става сериозен и американците се нуждаят от оръдия, които бързо да свалят самолетите – преди да е твърде късно и корабите да се отправят към морското дъно. Така се заражда идеята да бъде поставен малък радар на върха на противовъздушните снаряди. Не е нужно снарядът да удари самолета, за да се взриви. Когато радарът засече обекта от близко разстояние, ефектът вече е пост…