В обектива

Прогноза по френска телевизия: Ердоган може да бъде убит!


Една от възможностите за Турция да се отърве от президента Реджеп Ердоган е той да бъде убит. Това заяви френски професор в ефира на телевизия BFM.

Филип Моро-Дефарж, професор от Института за международни отношения в Париж, направи това скандално изказване в дните след провелия се референдум, посочва „Дейли Сабах“.

Близо 51% от турските гласоподаватели гласуваха „за“ предложените конституционни промени, които дават повече власт на държавния глава.

Дефарж заяви, че покушения е имало в миналото. Политологът не изключва възможността да се стигне до гражданска война в Турция, която бе поляризирана на вота.

Френският експерт каза също така, че възраженията срещу резултата от вота и сигналите за редица нарушения ще останат безплодни.

Западни наблюдатели разкритикуваха турските власти заради нарушения в деня на вота. Има съмнения, че стотици хиляди гласове са били фалшифицирани, за да може Ердоган да спечели вота.

Макар Анкара да твърди, че демокрацията продължава да е в сила в страната, западните страни изразиха опасения за края на секуларизма в републиката….