В обектива

Северна Корея: Готови сме да потопим американски самолетоносач!


Северна Корея изрази готовност да потопи американски самолетоносач, за да демонстрира военна си мощ на фона на повишеното напрежение в региона, съобщи „Ройтерс“.

„Нашите сили са в бойна готовност да потопят американски самолетоносач само с един удар“, пише вестник „Нодон синмун“, който изразява позицията на ръководството на Корейската работническа партия.

Заплахата на Пхенян идва на фона на съвместните учения, които провеждат японските и американски въоръжени сили в Тихия океан.

Японски бойни кораби се присъединиха към бойната група на самолетоносача „Карл Винсън“, който преди дни беше изпратен в регион по нареждане на президента Доналд Тръмп.

След ракетния тест на Северна Корея в началото на април американските военни обявиха, че групата на самолетоносача „Карл Винсън“ тръгва за Корейския полуостров. Тръмп ясно заяви, че иска да сложи край на дрънкането на оръжие от страна на Пхенян и провокациите.

На борда на USS „Карл Винсън“ има десетки изтребители на американските въоръжени сили. Дислоцирането му към Корейския полуостров идва в период на взаимни заплахи.

По-рано днес Северна Корея заплаши Австралия с ядрена атака, ако продължи да следва линията на американците на изолиране и задушаване на Пхенян.

Севернокорейците смятат, че САЩ – заедно с техните съюзници от Япония и Южна Корея – се готвят за инвазия в страната, а ученията са предвидени точно за това.

Преди дни севернокорейския…