В обектива

Турция към ЕС: Или махате визите, или…


През следващия месец Анкара ще представи на Брюксел нов документ за отпадане на визите за турски граждани. Ако не бъде приет от европейските власти, сделката за бежанците е застрашена.

Това заяви пред Си Ен Ен Тюрк турският министър по европейските въпроси Йомер Челик. По думите му сделката с ЕС за мигрантите ще продължи да е в сила, ако се приемат новите предложения на турците за визите.

Брюксел и Анкара сключиха споразумение, според което Турция се съгласява да приеме обратно бежанците, пристигнали на европейска земя нелегално. В замяна ЕС се съгласи за всеки върнат мигрант да приема по един сирийски, настанен в центровете в Турция.

През последните няколко месеца обаче турските власти заплашиха, че ще сложат край на споразумението за реадмисия, ако не получат визови облекчения за свои граждани.

Йомер Челик заяви, че страната му има право да иска безвизови пътувания, защото е спазила своята част от договореностите и е спряла бежанския наплив към Стария континент.

Той подчерта, че Турция е спасила Европейския съюз и политическата карта, грижейки се за милиони бежанци на своя територия.

До този момент Брюксел отказва да махне визите за турски граждани, защото Анкара не е изпълнила всички 72 критерия за отпадане на ограниченията за пътуване….