В обектива

Учени vs. политици. Гонгът е бит!


Учени от цял свят излязоха на демонстрация срещу вмешателството на политиците в тяхната сфера и орязването на средства за наука, предадоха световните агенции.

Походът на науката, който съвпадна с Деня на Земята, се проведе и с цел да насърчи опазването на околната среда. Организаторите обявиха, че искат науката и околната среда да бъде защитена.

Демонстрации имаше в няколко американски града, включително и в столицата Вашингтон. Администрацията на Доналд Тръмп стана мишена на научната общност заради твърденията, че глобалното затопляне е само мит.

Възгледите му предизвикаха тревога сред академичната общност, която излезе и по улиците на няколко европейски града. В норвежката столица Осло протестиращи разпънаха транспарант „Промяната в климата не е като да смениш дрехите – няма връщане назад“.

Протести имаше и в германската столица Берлин, както и в Лондон. В Женева и Мадрид учените също поискаха да се обръща повече внимание на науката, защото само тя може да спаси човечеството от унищожение.

Канада и Австралия също подкрепиха своите колеги. Походът на науката имаше за цел и да алармира обществото какви са рисковете, ако се обърне гръб на науката.