В обектива

Фаворитът за президент чака на опашка, за да гласува


Центристкият кандидат Еманюел Макрон, сочен от социолозите за следващия президент на Франция, чака дълго на опашка, за да пусне бюлетината си, предадоха френските медии.

Днес в страната се провежда първия тур на президентските избори. Близо 47 милиона души имат право на глас, а кандидатите са 11.

Макрон, придружен от своята съпруга и няколко души охрана, бе посрещнат радушно от хората. Кандидатът бе в добро настроение и разговаря с тях, преди да пусне бюлетината.

По-рано днес гласува и настоящият президент Франсоа Оланд, който не се кандидатира за нов мандат заради рекордно ниското обществено одобрение към него.

Кандидатката на крайната десница от „Национален фронт“ Марин льо Пен – също усмихната пред камерите – гласува в Енен-Бомон, Северна Франция.

В секцията, в която гласува Марин льо Пен, се появиха и активисти на „Фемен“ с маски, но бяха повалени от силите за сигурност.

Гласуването във Франция протича при драконовски мерки за сигурност заради терористичните нападения в страната и Европа. Хиляди полицейски служители и военни са ангажирани със сигурността.