Интериор

На 23 април 1616 г.:  Умира Мигел де Сервантес


На 23 април 1616 г. умира Мигел де Сервантес. Той е испански белетрист, драматург и поет.

С творчеството си предопределя развитието на испанската култура, език и литература.

Романът му „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“ е едно от най-значителните произведения на европейския Ренесанс и на световната литература. Пародирайки рицарския роман, представя широка картина на тогавашното испанско общество и полага начало на реалистичния роман.

Романът му „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“ е смятан за първия съвременен европейски роман. Първата част на книгата излиза през 1606г. и пробива с пълен успех.

Мигел де Сервантес Сааведра е роден през 1547 година в Алкала де Енарес, най-вероятно между 29 септември (денят на Св. Мигел) и 9 октомври, датата на неговото кръщене. Той е четвъртото от седемте деца от брака на Родриго де Сервантес и Леонор де Кортинас. Бащата е хирург- професия, която в онази епоха не е престижна и се доближава повече до занаятчийството, отколкото до медицината. Финансовите затруднения принуждават бащата да се мести от град в град, обикаляйки Валядолид, Кордова, Севиля в търсене на щастието, което така и не намира. Мигел де Сервантес започва да учи първо в Кордова, а след това и в Севиля- градът, в който пламва неговата любов към театъра. През 1566 година семейството се установява окончателно в Мадрид, където по това време младият писател започва своята литературна кариера с четири стихотворения, публикувани през 1569 го…