В обектива

Веднъж, когато Ислямска държава се извини на Израел


Тел Авив остава толкова „неутрален“ към сирийския конфликт, че терористите от Ислямска държава дори веднъж се извинили на Израел, че са атакували погрешка войници от израелските сили за сигурност на територията на Голанските възвишения. Това твърдение дойде в края на миналата седмица от бивш израелски министър на отбраната.

Говорейки за откритата израелска политика на „неутралитет“ към Сирия и военния конфликт в страната, бившият министър на отбраната Моше Яалон случайно призна, че Израел е имал отворен комуникационен канал с клетка на Ислямска държава на територията на Голанските възвишения.

„Наскоро имаше един случай, когато ДАЕШ откри огън по наши позиции и след това се извини“, каза Яалон в събота, цитиран от в. Times of Israel.

Когато от вестника поискали от него да обясни по-подробно спорното изказване, от кабинета на Яалон отказали коментар. Въоръжените сили на Израел също отказали да коментират думите му.

Според израелското законодателство всяка форма на комуникация с терористи се счита за незаконна, обяснява сайтът Veterans today.

Яалон беше министър на отбраната от 2013 г. до май 2016 г., когато подаде оставка. Последният му изненадващ и обезпокоителен коментар определено се отнася до първия директен сблъсък между израелски войници и терористи от Ислямска държава. По време на инцидента, който се случи през ноември миналата година, групировката Шухада ал-Ярмук, заклела се във вярност към ДАЕШ, води престрелка с израелските…