В обектива

САЩ се скараха на Турция заради Сирия (ВИДЕО)


САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от турските въздушни удари в Сирия и Ирак. Това заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от ТАСС и Би Би Си.

„Ние сме много обезпокоени, дълбоко обезпокоени от факта, че Турция извърши въздушни удари по-рано днес в северна Сирия и северен Ирак, без адекватно координиране със Съединените щати или международната коалиция за борба с „Ислямска държава“, заяви Тонър. Той добави, че Вашингтон е изразил своето безпокойство директно на правителството на Турци

„За съжаление, бомбардировката доведе до гибелта на хора от сътрудничещите с нас сили, борещи се с „Ислямска държава“, посочи говорителят на Държавния департамент. По думите на Тонър сред убитите има бойци на кюрдските военизирани формирования „пешмерга“. Той обаче на посочи точния брой на жертвите.

По-рано телевизия „Фокс нюз“, позовавайки се на двама представители на Пентагона съобщи, че турската авиация е нанесла няколко удара по позиции на сирийски въоръжени групировки и иракски кюрди, получаващи подкрепа от страна на САЩ.

По данни на медията в резултат на бомбардировките са загинали над десет души. Американските военни инструктори, обучаващи някои въоръжени групи в Сирия и Ирак, не са пострадали, според източниците на телевизията.