В обектива

Падат глави в турската полиция! Хиляди са отстранени


9103 полицейски служители бяха отстранени от длъжност в Турция по обвинения, че са свързани с гюленистката организация „Фето“, съобщи Анадолската агенция.

През миналата година в страната бе направен опит за военен преврат, който бе последван от масови чистки на всички нива в държавата.

Хиляди полицаи и военнослужещи попаднаха под ударите на закона. Вчера вътрешното министерство на Турция обяви, че над 1000 полицаи са били арестувани.

Анкара твърди, че задържаните са „тайни имами“, проникнали в полицейските структури и създали паралелна такава. След метежа, при който бяха убити близо 250 души, проповедникът Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган, че страна от психическо разстройство.

Живеещият в Пенсилвания Гюлен категорично отрича да има пръст в опита за военен пуч. Западните страни обвиниха Ердоган, че арестува хора, противопоставящи се на неговото управление.

В интервю за „Ройтерс“ турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция се опитва да прочисти членовете на „Фето“ от въоръжените сили, съдебната система и полицията. Ердоган сравни борбата с мрежата на проповедника с тази срещи „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия….