България Север

КНСБ отбелязва 28-ми април

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 28 април всяка година КНСБ отбелязва световния ден, посветен на безопасността и здравето на работното място, както и на паметта на трудещите се по целия свят, които са загубили живота си в следствие на трудовa злополукa или професионалнa болест.

В тази връзка, КНСБ отправи призив към всички свои синдикални структури да покажат своята съпричастност към паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални болести чрез различни инициативи, като общата да е едноминутно мълчание на 28.04.2017 г. (петък) точно в 10:00 часа.

По този начин се цели да се обърне общественото внимание към световния ден за сигурност и здраве при работа, проблемите на трудовия травматизъм и да се допринесе за създаването и развитието на обществена култура за сигурност и безопасност на работните места.

Международната организация на труда, като съорганизатор на световната инициатива, тази година поставя акцента върху оптимизацията на събирането на данни за безопасността и здравето на работните места. Според проучванията на организацията, човешките загуби в световен мащаб продължават да растат и всеки ден умират 5000 души при трудова злополука или от професионална болест.

По данни на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово, констатираните нарушения по Закона за здравословни и безопасни условия на труд за предходната 2016 г. са 4207. Най-голям процент от тях са нарушенията по вътрешно фирмена организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 2396.

Констатираните нарушения по безопасност на труда са 970, а по хигиена на труда – 841 нарушения. Нарушенията за 2017 г. за периода на първото тримесечие са 1070.

По данни на НОИ за област Габрово, настъпилите злополуки до края на октомври 2016 г. са 39. От тях 32 са признати за трудови. Тревожен е фактът, че се наблюдава увеличаване броя на злополуките в сравнение с предходните години. За цялата 2015 г. са 36, от които 26 трудови, а за 2014 г. са 30, от които 25 са признати за трудови злополуки.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730