В обектива

Ердоган: Асад е убиец и терорист


Сирийският президент Башар Асад е „убиец“, който осъществява „държавен тероризъм“, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Изявлението идва дни преди ключовото му посещение в Русия за разговори с Владимир Путин, предадоха ДПА и ТАСС.

Срещата в Сочи на 3 май с Путин, който е ключов поддръжник на Асад, се очаква да се съсредоточи върху сирийската криза, както и двустранната търговия и енергийни въпроси.

Ердоган, който е твърд поддръжник на сирийската опозиция, критикува също Съвета за сигурност на ООН заради това, че не успява да спре насилието в Сирия. Русия редовно използва правото си на вето, за да подкрепя Асад.

Турското ръководство засили реториката си срещу Асад след атаката с химическо оръжие в Северна Сирия този месец.

Ердоган, който говори на форум в Истанбул, заяви, че иска турски сили да участват в операцията за отвоюване на Ракка – бастиона на „Ислямска държава“ в Сирия.

Ердоган посочи, че ще повдигне този въпрос на среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом следващия месец. Турция е подразнена, че Вашингтон се съюзява със сирийските кюрди и арабските им съюзници Сирийски демократични сили за превземане на Ракка.