В обектива

Задава ли се нова ера в отношенията между Турция и САЩ?


Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда, че Турция и САЩ ще отворят нова страница в отношенията си при администрацията на Доналд Тръмп, съобщи „Дейли Сабах“.

Държавният глава на Турция заяви, че две са основните теми, чието решение може да заздрави доверието по оста Анкара – Вашингтон: ПКК и Фетхуллах Гюлен. Действията на Тръмп спрямо тях могат да „отворят нова ера“ по думите на Ердоган.

Турският президент заяви, че двете страни поддържат стратегически отношения, но регионалните кризи изискват засилване на сътрудничеството.

Още след встъпването в длъжност на Тръмп, Ердоган изрази надежда, че той няма да повтори грешките на предишната администрация в лицето на Барак Обама.

Турция и САЩ са дългогодишни стратегически партньори, но по някои въпроси имат сериозни различия. Анкара призова американците да спрат с подкрепата си към въоръженото крила на ПКК в Сирия.

В същото време Турция е твърдо решена да си върне живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, посочен за организатор на опита за военен преврат през миналата година.

През изминалите месеци Турция предостави доказателства на САЩ за участието на гюленистите в пуча. Вашингтон към този момент обаче не ги смята за достатъчно достоверни….