В обектива

Албания с нов президент в смутни времена


Новоизбраният президент на Албания Илир Мета обеща да продължи евроинтеграция и демократизацията на страната, съобщи ТАСС.

Вчера парламентът в Тирана избра председателя си Илир Мета за президент на страната. Депутатите от 140-местния парламент избраха Мета с 87 гласа „за“ и 2 гласа „против“. Номинацията му беше подкрепена от управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама.

На заседанието, което се проведе при закрити врата, присъстваха 89 депутати. Мета имаше нужда от 71 гласа, за да бъде избран. Опозицията начело с Демократическата партия на Албания бойкотира работата на висшия законодателен орган на страната и не присъства на процедурата по гласуването.

В реч пред депутатите Мета заяви, че ще продължи работата, насочена към демократизация на държавата и интеграцията на републиката в Европейския съюз. „Членството на Албания в НАТО е важен елемент в осигуряването на нейната стабилност“, добави новоизбраният президент.

48-годишният Мета е лидер на по-малкия коалиционен партньор – Социалистическото движение за интеграция. Той беше единствен кандидат, предложен от 23 депутати.

Изборът му идва след три неуспешни опита за избор на президент поради липса на кандидат.
Церемонията за предаване на поста от настоящия президент Буяр Нишани се очаква да се състои през юли….