В обектива

ЕС се обедини срещу Великобритания (СНИМКИ)


Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит. Това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от „Ройтерс“ и ДПА.

„Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов“, гласи туитът на Туск, който председателства извънредното заседание на европейските лидери в Брюксел, в отсъствието на британската министър-председателката Тереза Мей.

Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси, като правата на гражданите и финансовия проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение.
Guidelines adopted unanimously. EU27 firm and fair political mandate for the #Brexit talks is ready. #EUCO— Donald Tusk (@eucopresident) 29 април 2017 г.

Насоките определят като приоритети уреждането на проблемите, отнасящи се до правата на гражданите и постигането на финансово споразумение с Великобритания. В тях се подчертава, че не бива да се допуска „твърда“ граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите й задължения към блока, тъй като засега има само „предпазлива предварителна оценка“, възлизаща на до 60 милиарда евро, съобщи ДПА.

Има само предпаз…