В обектива

Тръмп: Ще заставим страните от НАТО, най-накрая, да си платят


Всички страни от НАТО ще дадат финансов принос зa неговата сигурност. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на снощния си митинг в Харисбърг, Пенсилвания, по повод първите му 100 дни на поста, съобщиха световните агенции.

„Ще заставим страните от НАТО, най-накрая, да платят справедливия си дял. Те започнаха да увеличават влаганите от тях средства с милиарди долари, но ние няма да се успокоим, докато всички не платят полагаемото се“, каза той.

Тръмп припомни, че за последните осем години САЩ са удвоили разходите си за отбрана. Това били средства колкото всички страни от алианса са платили взети заедно, което според Тръмп е „нечестно“.

Американският президент отново разкритикува международните споразумения, сключвани по времето на Барак Обама. Републиканецът намекна, че САЩ може да напуснат парижката спогодба за климата.

„Внушителна група актьори от Холивуд и вашингтонски медии в момента се утешават в хотелска бална зала в столицата“, заяви президентът, атакувайки за пореден път медиите като използва организираната по същото време ежегодна Вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом. Той добави, че „медии като Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, публикуват фалшиви новини”, а в.”Ню Йорк Таймс” е „тотално западнал”.

„Нищо не може да ме радва повече от това да съм тук (в Пенсилвания), на повече от 100 мили от вашингтонското блато и да прекарам вечерта с всички вас“, каза той на митинга…