В обектива

Обвиниха враждуващите в Сирия в сексуално насилие


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини враждуващите страни в сирийския конфликт, че използват сексуалното насилие като тактика във военните действия, предаде ТАСС.

По думите му подобни тактики се прилагат от сирийските въоръжени сили, разузнавателните служби и терористичните групировки.

„Сексуалното насилие продължава да се използва от воюващите страни в сирийския конфликт като систематична тактика на войната, тероризма и мъченията“, заяви Гутериш.

Жените и децата са най-уязвимите фактори в конфликта, посочи португалският дипломат. Мнозина са отвлечени и измъчвани в гражданската война в страната, започнала през 2011 година.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации заяви, че враждуващите трябва да спрат незабавно сексуалните посегателства. По думите му тази точка трябва да е предмет на преговори и намиране на политическо решение.

Антониу Гутериш посочи също така, че информираността на света относно този проблем може да доведе до намирането на решение. Затварянето на очите няма да има никакъв ефект….