В обектива

Хит в нета: Момиче скаут срещу неонацист!


Кадър, заснет на 1 май в чешкия град Бърно, се превърна в истински хит в социалните мрежи. 16-годишно момиче се изправи очи в очи срещу неонацист.

Тийнейджърката Луция Мисликова не се уплаши от стотиците крайнодесни активисти с бръснати глави, които организираха шествие срещу мигрантите и Европейския съюз.

16-годишното момиче – застанало безстрашно срещу шествието и призоваващо да се спре насилието и ксенофобията – бе заснето от фотограф, а снимката мълниеносно „превъртя“ интернет.

„Не бях уплашена. Отидох на контрадемонстрацията с ясното съзнание на човек, който иска да промени нещата. Смятам, че младите хора не трябва да си затварят очите и да се изправят срещу скинарите“, заяви в интервю за Би Би Си чешкото момиче.

Тя разкри, че е влязла в спор с човека на снимката заради отношението към бежанците и нежеланието на крайнодесните групи да ги допуснат в родината си. 16-годишната скаутка заяви, че хората бягат от война и трябва да им се помогне.

Световната организация на скаутското движение публикува на страницата си в социалните мрежи снимката на 16-годишната Луция, направена от фотографа Владимир Чичманец, който също е участвал в контрадемонстрацията.