В обектива

САЩ с дипломатически натиск над Косово


САЩ призоваха политическите партии в Косово да ратифицират споразумението за определяне на границата със съседна Черна гора. От Вашингтон посочват, че отлагането вреди на доверието към Косово в чужбина, предаде „Ройтерс“.

Американското посолство в Прищина призова правителството на Косово да внесе отново споразумението за границата за ратифициране в парламента.

Посолството напомни, че отлагането на ратификацията вреди също на перспективите за свободно пътуване на косовските граждани в Европа.

В съобщението се отбелязва, че демаркационната линия, определена в споразумението, е начертана правилно и това е било установено и от американски правителствени експерти.

Косовското правителство реши да се върне към въпроса за ратификацията след сряда, когато ще бъде гласуван вот на недоверие към кабинета.

Споразумението беше подписано през 2015 г., но тъй като няма достатъчен брой депутати, които желаят да го подкрепят, премиерът Иса Мустафа оттегли законопроекта.

Опозиционни партии твърдят, че Косово губи територия с това споразумение и обещаха да попречат на всеки опит за ратификацията му.

За разлика от мнението на опозицията, доклади на местни и международни експерти посочиха, че страната не губи територии.

ЕС обяви, че Косово няма да получи безвизов режим, ако споразумението не бъде одобрено. Гражданите на Косово са единствените от Западните Балкани, които се нуждаят от виза за краткосрочни пътувания в Шенгенското пространство.

Косово обяви незави…