В обектива

Ето защо не излетяха руските самолети


Вчерашният 9 май – Денят на победата – е бил най-студеният в руската столица Москва от Втората световна война насам, съобщи „РИА Новости“.

Термометрите в столицата показаха 4.6 градуса по Целзий над нулата. От 72 години насам не е било толкова студено на тази дата, на която руснаците отбелязват победата срещу нацистите в най-кървавата война в човешката история.

Изданието припомня, че заради лошите метеорологични условия бе отменена авиационната част от военния парад на Червения площад. Хиляди военнослужещи и военна техника преминаха през него, но хеликоптерите и самолетите останаха заземени по заповед на министерството на отбраната. Военното ръководство прецени да не поема излишни рискове.

За разлика от Москва, в Санкт Петербург времето позволи самолетите да излетят (на снимката) в деня, бележещ 72 години от победата над нацисткия режим.

Любопитно е, че руското министерство на отбраната публикува в социалната мрежа Туитър снимка от военновъздушния парад в Москва, въпреки че въздушната част на събитието за Деня на победата беше отменена. Изображението по-късно беше свалено от профила на военното ведомство.

Някои потребители отбелязаха под снимката, че кадър е заснет от парада, провел се през 2013 година. В Санкт Петербург пък беше отменен парадът на военноморските сили.

Източник от щаба на флота разкри, че не се планира участие на кораби в парада, защото военноморските сили изпълняват задачи по предназначение. Кораби от Балтийския флот…