В обектива

Путин и Тръмп се срещат през юли


Срещата на президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин, ще бъде през юли в германския град Хамбург по време на срещата на G20. Това стана ясно след близо 2-часовият разговор в Овалния кабинет между Тръмп и руския министър на външните работи Сергей Лавров. Срещата беше окачествена от американския президент като „много, много добра”.

„Потвърди се, че независимо от всичко, нашите държави могат и са длъжни заедно да решават ключови проблеми, които стоят на международната арена”, каза Лавров.

Двамата са обсъдили следващия рунд от преговори за конфликта в Сирия, който ще бъде в Астана и създаването на демилитаризирани зони. И САЩ, и Русия са на мнение, че подобни зони трябва да са крачка към прекратяване на насилието в цялата страна. Те ще спомогнат за решаването на хуманитарната криза и ще допринесат за политическа стабилност.

Арабско-израелският въпрос, ситуацията в Афганистан и съблюдаването на минското споразумение са другите теми обсъждани от Тръмп и Лавров.

Администрацията на Тръмп се състои от „хора на делата, които искат да се договорят, за да решат конкретни проблеми. Ако трябва да кажа накратко, то сега нашият диалог е лишен от идеологизацията, която беше характерна за администрацията на Обама”, заяви министърът на външните работи на Русия.

Визитата на Лавров в САЩ беше в отговор на посещението на държавния секретар на САЩ в Москва Рекс Тилърсън на 12 април.

Що се отнася до санкциите на САЩ към Ру…