В обектива

Германия няма да изпраща още военни в Афганистан


Германия не планира да разшири военното си представителство в Афганситан. Това заяви германският канцлер Ангела Мекрел след разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитирана от „Ройтерс“.

Все пак тя заяви, че Германия ще продължи да води военни мисии на НАТО в Афганистан. Меркел ще изчака оценката на НАТО по искането на военните органи на Алианса за изпращане на повече сили в Афганистан.

„Не мисля, че ние сме на предната линия за разширяване на военното си представителство там. За нас е по-важно да осигурим стабилността на север“, заяви Меркел.

Според Столтенберг решението на НАТО за присъствието в Афганистан е въпрос на дни.

„Искам да благодаря на Германия за нейния ангажимент за диалог за сътрудничество с Русия. Това е важен фактор, ако се стремим към конструктивни отношения. След срещата на върха на НАТО ще решим дали да влезем в коалицията срещу Ислямска държава. В момента преглеждаме разходите си“, заяви Столтенберг.

През последните месеци Меркел на няколко пъти призова за търсене на конструктивен диалог с Москва. Все пак тя е против свалянето на санкциите срещу страната….