В обектива

Кризата в Македония се задълбочава


Политическата криза в Македония се задълбочава. Македонският президент отказа да връчи мандат за съставяне на кабинет, съобщи местното издание Press 24.

Георге Иванов не връчи мандата на парламентарното мнозинство, начело със социалдемократите. Т.нар „Тиранска платформа“ към момента не е отговорът на продължаващата криза.

„Президентът Иванов остава на позиция, че т. нар. „Тиранска платформа“ или какъвто и да било друг документ или акт, който не отговаря на конституцията на Република Македония, не може да бъде основа за формиране и функциониране на правителство“, се казва в разпространено съобщение на президентството на западната ни съседка.

Македонският държавен глава ще действа в съответствие с конституцията и на основата на установената практика по въпроса за връчването на мандата.

Политическото напрежение в Македония ескалира след избирането на етническия албанец Талат Джафери за председател на събранието. В страната се стигна до протести, а десетки разгневени македонци дори нахлуха в парламента, където имаше сблъсъци и ранени….