В обектива

Ердоган към Ципрас: Върнете ни войниците!


Турският президент Реджеп Ердоган проведе среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Пекин, където се провежда форум, организиран от китайското правителство.

Срещата между двамата е продължила близо час, като на нея турският президент е поискал лично от Ципрас турските войници – избягали в Гърция след преврата – да бъдат екстрадирани, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Към този момент гръцкият съд твърдо отказва да екстрадира военнослужещите, които избягаха от Турция в нощта на военния преврат, потушен в ранните часове на 16 юли 2016 година.

Анкара твърди, че те са метежници, които са искали да свалят от власт Реджеп Ердоган. Турските власти обвиниха гръцкия съд, че действа политически.

Турският държавен глава е посочил на Ципрас, че не е редно тези, които са участвали в преврата, да останат в Гърция. Той е поискал от гръцкия премиер да бъдат предприети необходимите стъпки по въпроса.

Друга тема, която са обсъдили двамата лидер, е случващото се в Егейско море и начините, по които може да бъде намалено напрежението между двете страни….