В обектива

Сноудън: САЩ са отговорни за хакерската атака!


Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън обяви, че американските служби носят отговорност за мащабната хакерска атака в петък.

Над 57 000 компютри бяха засегнати от атаката, чиято цел бяха и системите на британската Национална служба по здравеопазване. Много болници на Острова станаха жертва на кибер престъплението.

Хакерите използваха рансъмуеър – зловреден софтуер, който кодира информацията и я „отключва“ отново след заплащането на определена сума. Много банки и фирми в Испания и по света също бяха засегнати от хакерската атака.

Според Едуард Сноудън американската Агенция за национална сигурност стои в основата на всичко, защото е създала инструменти за подобни атаки, които сега застрашават живота на пациентите в болниците.

„Въпреки предупрежденията, агенцията създаде този начин за атаки. Сега виждаме резултатите“, написа Сноудън в социалната мрежа Туитър.

Хакерите са откраднали важната информация, създадена от Агенцията за национална сигурност, и са извършили удари в десетки страни, включително в Русия….