Интериор

Изложба „Българските чехи” вече и в София


След изключителния успех на документалната фотоизложба „Българските чехи” в Народната библиотека в Прага, (където бе изложена от 19 януари до 25 февруари 2017 г.), двайсет и шестте табла от експозицията ще бъдат показани в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” (София, ул. „Московска” 5).

Официалното откриване е на 16 май, от 17.30 часа.

„Българските чехи” е проект на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция „Архиви”, реализиран с подкрепата на Пощенска банка. Оригиналите на включените в експозицията документи и портрети се съхраняват в архивохранилищата на Централния държавен архив и държавните архиви в София, Пловдив, Сливен, Шумен, Варна и Благоевград, както и в Научния архив на БАН и Националната художествена галерия.

Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в България след Освобождението и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовно развитие на нацията в края на 19 и началото на 20 век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел и Херман Шкорпил, братята Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Вацлав и Лудвиг Стрибърни и др.

Изложбата е израз на благодарността към тези невероятни хора и на желанието да се припомни какво са направили те за Бълга…