Бизнес и Политика

България ще отглежда папур за производство на нов строителен материал

България има огромен потенциал за добив на папур, който може да бъде използван за производство на строителния материал Typhaboard. Това се установи след 2-годишния международен научен проект, който бе финансиран от Германска федерална фондация за опазване на околната среда.

Ръководител на проекта беше арх. Георги Георгиев, който е част от най-голямото научно изследователско сдружение за приложни изследвания в Европа – „Фраунхофер“.
Екипът е изследвал качествата на строителния материал „Typhaboard” и дали той може да бъде използван като топлоизолация на жилищни блокове.

Очаква се отглеждането на папур да се случи на територията на „Тракия икономическа зона“ и в частност на територията на новоприсъединилите се към клъстера Община Хасково и Община Бургас. Това съобщи инж. Пламен Панчев, съосновател на „Тракия икономическа зона“.

Арх. Георги Георгиев обясни, че производството на новия строителен материал ще се случва в малки и средни предприятия. Производството, обаче има и други предимства. Тъй като е необходим ръчен труд, това ще доведе до по-високо търсене на кадри и съответно намаляване на безработицата. Отглеждането на папури, пък се грижи за околната среда, а използването му за производство на строителен материал за топлоизолация ще намали вредните емисии около сградите.