В обектива

Гардове на Ердоган бият наред на американска земя


Турският президент Реджеп Ердоган за първи път се срещна с американския си колега Доналд Тръмп, като разговорите се състояха във Вашингтон. В столицата обаче се стигна до сблъсъци.

Както Факти.бг съобщи, девет души бяха ранени, двама от които се наложи да бъдат хоспитализирани. Оказа се обаче, че в мелето пред турското посолство са участвали гардове на турския президент.

Лица от личната охрана на Реджеп Ердоган са налетели на хора, издигнали знаме на сирийските кюрди от PYD, които Анкара смята за враг. „Гардиън“ написа, че гардове на Ердоган са влезли в ожесточени сблъсъци с протестиращи.

По време на инцидента държавният глава е бил в сградата, съобщи телевизия „Ен Би Си“. Проблемът със сирийските кюрди е централна тема на разговорите между двамата държавни лидери.

Турция остро се противопоставя на американската подкрепа – изразена и в снабдяване с оръжия – към сирийските кюрди. Ердоган заяви на брифинг заедно с Тръмп, че се надява новата американска администрация да не повтори грешките на Барак Обама.

Турция и САЩ са дългогодишни стратегически съюзници, но през последните месеци се стигна до противоречия между Анкара и Вашингтон. Турските власти продължават да настояват живеещият в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен да бъде екстрадиран.

Към този момент американците отказват екстрадиция, защото не са им предоставени ясни доказателства за връзката на Гюлен с опита за военен преврат в Турция през 2016 година. Анкара обв…