В обектива

Ердоган: Извънредното положение остава


Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара не може да прекрати режима на извънредно положение преди всичко да се нормализира напълно, предаде „Ройтерс“. Извънредното положение в южната ни съседка беше въведено след опита за преврат през юли м. г.

Ердоган говори в Истанбул, след като се върна от САЩ, информира Анадолската агенция. Президентът коментира редица въпроси, сред които ситуацията, свързана със сигурността в Турция, и ситуацията в Сирия.

Не можем да прекратим режима на извънредно положение, докато навсякъде не бъде постигнат мир и благополучие, посочи Ердоган, цитиран от „Ройтерс“.

Той заяви, че някои райони в югоизточната и източната част на страната, където от десетилетия са активни бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), все още са пълни с оръжия.
В момента планините в югоизточен и източен Анадол са пълни с пещери (на терористите), в подземията на градовете е пълно с оръжия, каза президентът.

Той посочи, че е заявил на САЩ, че Турция не може да бъде част от операция за отвоюване на сирийския град Ракка от „Ислямска държава“ заради участието в офанзивата на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа.

Турция няма да се поколебае да предприеме още операции като кампанията „Ефратски щит“ в Северна Сирия, добави Ердоган.