В обектива

Сирийските бунтовниците губят войната и в Хомс (ВИДЕО)


Сирийски бунтовници започнаха да се изтеглят от последния контролиран от тях квартал на град Хомс. Това е част от последната фаза на плана за евакуация, според който правителството на президента Башар Асад ще си върне контрола над района в седмата година на войната, предаде „Ройтерс“.

Най-малко един автобус с бойци и семействата им вече напусна квартала. Очаква се да го последват още десетки и общо около 2500 души да напуснат квартала, който отдавна се намира под обсадата на правителствените сили и техни съюзници.

По данни на ливанската телевизия „Ал Маядин“, цитирана от ТАСС, за първата половина от деня 460 от общо 600 бунтовници, отказали да се предадат, вече са напуснали района заедно със семействата си. Над 5 500 бунтовници вече напуснаха Ал Уаер в периода от 13 март до 18 май.

Евакуацията е една от най-големите по рода си. През последните месеци подобни споразумения бяха сключени и в други райони на Западна Сирия, които се намираха от дълго време под контрола на опозицията и бяха обсадени от правителството на Асад и съюзени с него сили, припомня „Ройтерс“.

Споразумението, подкрепяно от Русия, започна да се прилага през март. Хиляди напуснаха на няколко етапа. До 20 000 души ще напуснат квартала до края на изпълнението на споразуменията, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Много от бунтовниците ще се насочат към провинция Идлиб, която не е под контрола на правителството, или…