В обектива

ЕС към Лондон: Искаме бърз Брекзит


ЕС се надява, че преговорите за Брекзит с Лондон ще започнат в седмицата, започваща на 19 юни. Това заяви еврокомисарят Мишел Барние, цитиран от световните агенции. Именно той е главният преговарящ в преговорите от страна на Съюза.

Надявам се, че ще можем да организираме първия кръг на преговорите възможно най-скоро след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни. Надявам се това да стане в седмицата, започваща на 19 юни, каза Барние на ежедневната пресконференция в Брюксел.

Той допълни, че иска да информира европейските лидери за хода на преговорите на тяхната среща на върха, насрочена за 22-23 юни.

Французинът заяви, че за уреждането на сметките с Великобритания е нужно да се изгради климат на взаимно доверие. Той изрази надежда, че бъдещото търговско споразумение с Обединеното кралство ще може да се обсъжда в края на тази година. Барние дори не иска да помисля, че преговорите по казуса може да се провалят, предаде „Ройтерс“.

По-рано днес ЕК бе официално упълномощена от Съвета на ЕС да води преговорите от името на всички държави от Общността с Лондон за отделянето на Великобритания….