В обектива

Иран: Америка въоръжава опасни терористи


Техеран обвини САЩ, че продават оръжие на опасни терористи в Близкия изток и разпространяват „иранофобия“. Според Ислямската република така Вашингтон насърчава арабските страни да купуват американски оръжия, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

Със своите повтарящи се и неоснователни твърдения за Иран, американският президент отново опита да насърчи страните от региона да купуват повече оръжия, разпространявайки иранофобия, заяви говорител на външното министерство в Техеран.

Това става само ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп приключи посещението в основния ирански враг – Саудитска Арабия. В Рияд бяха подписани рекордни сделки за оръжие на стойност близо 110 милиарда долара.

Отправяйки твърдо послание на Техеран скоро след като прагматикът Хасан Рохани беше преизбран за президент, Тръмп призова арабските и ислямски лидери да се обединят, за да разгромят ислямистките екстремисти и заяви, че Иран от десетилетия „разпалва огньовете на религиозния конфликт и тероризма“.

Изборът на Саудитска Арабия за място, откъдето да се отправят критики към Иран за разпространяване на „хаос и унищожение“ показва непознаване на саудитската външна политика. Това написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в серия от саркастични постове в Туитър, цитирани от ДПА.

Oт всички места, президентът на САЩ избра този бастион на демокрацията, за да критикува Иран малко след произведените в него…