В обектива

Словакия събира гласове за излизане от НАТО


Повече от 150 хиляди словаци се подписаха под петиция, призоваваща правителството в Братислава да проведе референдум за излизане на страната от НАТО. Инициатор е представената в парламента партия „Котлеба – Народна партия „Наша Словакия“.

Така Словакия може да стане първата държава, който през 2020 г. ще съобщи излизането си от Алианса, пише руският в. „Известия“. Според конституцията на страната за провеждането на референдум е необходимо събирането на 350 хиляди подписа. За това съществуват всички предпоставки: растящ брой протести, инициативи на парламентарната опозиция за референдум.

Словакия влиза в НАТО през 1999 г. без провеждането на референдум по въпроса. Според социологическите проучвания в последвалите години повечето местни оценяват негативно действията на Алианса.

Според проучване от края на 2016 г. 47% от словаците предпочитат неутралитет пред членството на страната в НАТО. Във връзка с това и „Котлеба“ събира подписи, призовавайки към референдум за излизането на Братислава от Алианса….