В обектива

Безсънието удвоява риска от смърт


Липсата на сън може да удвои риска от смърт вследствие на инфаркт или инсулт за хората, които са с няколко рискови фактора за сърдечносъдови проблеми, като затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и диабет, сочат резултатите от изследване, цитирани от АП.

То обхванало 1344 участници на средна възраст 49 години. 42 на сто от тях са мъже, които се съгласили да спят една нощ в лабораторна среда. 39 на сто от участниците били с поне три от тези рискови фактори, които взети заедно съставят метаболитния синдром, уточниха авторите на изследването.

Здравословното състояние на участниците било следено повече от 16 години, като през този период 22 на сто от тях умрели.

Оказало се, че засегнатите от метаболитен синдром, които спали по-малко от 6 часа в лабораторна среда, са с 2,1 пъти по-голям риск от смърт вследстие на инфаркт или инсулт през 16-годишния период в сравнение с участниците, при които няма подобни рискови фактори.

Засегнатите от метаболитен синдром са също с 1,99 пъти по-голям риск от смърт поради всякакви причини в сравнение с незасегнатите от него. За засегнатите от метаболитния синдром, които спали повече от 6 часа, рискът от смърт е 1,49 пъти по-голям.

Става въпрос за първото изследване, фокусирало вниманието върху продължителността на съня в лабораторна среда….