В обектива

Берлин се обясни в любов на Обама (СНИМКИ)


Барак Обама получи подобаващо за рок звезда посрещане с бурни овации от хиляди хора в Берлин, където участва в публичен дебат днес с канцлера Ангела Меркел, съобщи „Ройтерс“.

Драконовски мерки за сигурност бяха взети пред емблематичната Бранденбургска врата, където Обама и Меркел се изправиха на подиум пред хиляди хора. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето, а по околните покриви бяха наредени снайперисти.

Днешното събитие бе организирано за отбелязване на 500 години от Реформацията.

След като похвали Меркел за „невероятната работа“, която е свършила, Обама защити собственото си управление и либералната демокрация, която отстояват двамата лидери.

Той спомена възхода на национализма и ксенофобията в някои части на света и каза, че „трябва да се борим срещу тези тенденции, които нарушават човешките права и потъпкват демокрацията или ограничават индивидуалните свободи“.

Двамата лидери изказаха съболезнования на жертвите от атентата в Манчестър. Съкрушен съм от станалото, заяви Обама.

Някои опозиционни политици отправиха критики, че с днешната изява на Обама, Меркел си е направила реклама преди парламентарните избори през септември, на които тя се бори за четвърти мандат на канцлерския пост….