В обектива

Япония заплаши Северна Корея


Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви, че страната му ще предприеме „конкретни действия със САЩ“ в отговор на поредната провокация от страна на Северна Корея.

Пхенян изстреля балистична ракета с малък обсег, която падна в японската икономическа зона. Това бе третият пореден опит само в рамките на три седмици.

„Никога няма да толерираме продължаващите провокации на Северна Корея, която игнорира предупрежденията от страна на международната общност“, заяви японският премиер, цитиран от „Ал Джазира“.

„Севернокорейският проблем е основен приоритет на международната общност. За да възпрем Северна Корея, ще предприемем конкретни действия с Щатите“, заяви Шиндзо Абе.

Изстреляната от Северна Корея ракета е прелетяла близо 450 километра, преди да падне в японски води, посочват военните анализатори.

През последните месеци значително се увеличи напрежението на Корейския полуостров и в региона. Американският президент Доналд Тръмп изрази решимостта си да сложи край на севернокорейските ядрени и балистични амбиции.

Министерството на външните работи на Южна Корея разпространи изявление, в което остро осъди изстрелването на ракета. Външното ведомство посочи, че това е сериозна заплаха не само за региона, но и за целия свят, и призова Северна Корея незабавно да прекрати провокациите….