Интериор

Къде да намерим вдъхновение за нашата бъдещата къща?

Ако е дошъл моментът, в който имате възможност да построите къщата на мечтите си, вероятно ви трябва малко помощ. Дори да имате твърдо мнение по въпроса за етажите и стаите, едва ли имате реалистична представа за това как точно ще изглежда домът ви – какъв ще е екстериорът, как ще са разпределени помещенията, с каква големина ще бъдат, как ще се съчетаят в общия план на къщата и т.н. Разбира се, всеки добър архитект може да ви помогне да изясните идеите си. Но има ли какво да направите, преди да посетите специалист, за да сте добре подготвени?

Нашият отговор е „да” – eто какво.

Разгледайте готови проекти за къщи

Повечето архитектурни сайтове имат подобни галерии. В тях ще намерите предварително изготвени подробни проекти на къщи с различна площ, разпределение и брой етажи. Ако сайтът е добър, то ще видите качествени екстериорни визуализации и подробни етажни планове с разпределение, площ и дори примерни интериорни проекти на отделните помещения.

Разглеждането на подобни планове ще ви помогне да се ориентирате в това колко и какви помещения могат да се поберат в определена жилищна площ. Ще ви бъде значително по-ясно дали къщата, която можете да си позволите, ще побере в себе си всичко желано.

Ако харесате готов проект

Има голяма вероятност в готовите проекти да попаднете на къщата на мечтите си. Дори да има малки несъответствия, не се тревожете – архитектите могат да преработят всеки един план така, че да пасне на вашите желания и стил. Можете да променяте площта на къщата или на отделните помещения, разпределението на стаите, вида на фасадата и др. Така че в крайна сметка вашият дом ще е още по-хубав и уютен от този, който сте харесали в сайта.

Имайте предвид, че готовите проекти обикновено са по-евтини и се обработват по-бързо от индивидуалните, което си е голям плюс, нали?

Ако не харесате готов проект

Може би мечтите ви са толкова конкретни, че обхващат всеки детайл. Може би не намирате нищо готово, което да ви удовлетвори. Не се притеснявайте! След като сте видели толкова проекти, вече имате доста ясна представа какво можете и какво не можете да си позволите. Това ще ви спести излишни главоболия при разговорите с архитекта.

Един добър специалист с удоволствие ще изработи за вас прекрасен индивидуален проект, който ще е напълно съобразен с парцела, възможностите и желанията ви. Това ще ви коства малко повече време и средства, но сме сигурни, че удоволствието да живеете в мечатния дом си струва.

Изберете добър архитект

Не подценявайте архитекта! Без значение дали сте харесали готов проект или искате свой собствен, архитектът е този, който ще претвори мечтите ви. Ако е добър специалист, той ще ви отдели достатъчно време и внимание, ще ви изслуша и посъветва и в крайна сметка ще създаде за вас хармоничен, функционален и комфортен дом – такъв, какъвто винаги сте искали. Нещо повече, той може да ви даде неподозирани, оригинални идеи, които да добавят ефектен естетичен щрих към фасадата или интериора.