В обектива

Цигарите убиват 7 милиона души годишно

Цигарите убиват 7 милиона души годишно в световен мащаб, обявиха от Световната здравна организация. Пораженията върху околната среда също са значителни.

Здравните експерти очакват с всяка изминала година броят на починалите от цигари хора да се увеличава. Тютюнът, сам по себе си, е сред най-големите врагове на човечеството.

Не са тайна негативните последици за здравето на пушачите, но вредата излиза извън обичайните рамки и се прехвърля в околната среда. От Световната здравна организация алармираха, че отпечатъкът върху околната среда далеч надхвърля цигарения дим.

Целият процес – от отглеждането на тютюна до крайната фаза – оказва негативно влияние върху природата и живите организми.

А как влияе тютюнопушенето на икономиката? Щетите са в размер на $1.4 трилиона в световен мащаб. Разходите за здравеопазване вследствие на пушенето и загубата на продуктивност влияят негативно на икономиката.

Над 700 токсични химикала вредят на околната среда, а човешкият организъм е подложен на остра атака при пушенето на цигари.

Всеки ден в световен мащаб се продават 15 милиарда цигари. Огромна част от фасовете в крайна сметка се озовават на улицата, което също вреди на околната среда.