Бизнес и Политика

Защо Горанов си писа отличен (6)?

В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Отчитаме балансиран бюджет с огромен излишък.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

Преди него еврокомисарят Валдис Домбровскис обяви, че България върви уверено към еврото, но още имаме дисбаланси.

Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен, допълни още Горанов.

Банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите, които имахме през 2014 г., каза пък управителят на БНБ Димитър Радев по повод реплика на Домбровскис, че България бързо трябва да оправи банковата си система.

„Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система“, обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

Горанов коментира, че при новите реалности пред ЕС, като отговор на Брекзит, би трябвало да се постави въпросът за по-бързата консолидация на държавите, но това не трябва да е за сметка на тези, които още не са готови за еврозоната. Той каза, че са…