В обектива

ЕС и Китай обединени след оттеглянето на Тръмп

„ЕС и Китай са обединени около климатичното споразумение.“ Това стана ясно по време на среща между китайския премиер Ли Къцян и лидерите на ЕС, съобщи „Ройтерс“.

Двете страни постигнаха съгласие за спазване на догвореностите от Парижкото споразумение. Общата декларация беше подкрепена от всички 28 страни – членки.

В споразумението се предвижда двете страни да осигурят $ 100 млрд. до 2020 г. Те трябва да помогнат на развиващите се страни да ограничат източниците си на вредни емисии.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от климатичното споразумението. Отделената сума беше договорена от Китай и ЕС преди неговото изявление.

Китай разглежда Европа като свой партньор в сигурността и търговията. Водени са били разговори за ракетните тестове, които извършва Северна Корея.

Председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер заяви, че Китай и ЕС трябва да работят по общо търговско споразумение. Германия и Италия са недоволни, че техни компании не получават широк достъп до китайския пазар. Очаква се темата да е част от преговорите.