В обектива

Скандални разкрития за US шпионаж по време на олимпиада

Бивш високопоставен служител в американската Агенция за национална сигурност разкри, че по време на зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 година службите са извършвали мащабен шпионаж.

Разузнавателните агенции са провеждали масово наблюдение и следене, използвайки игрите като възможност да усъвършенстват работата си и да подобрят начините за шпионаж.

Томас Дрейк разкри, че агенцията е събирала и съхранявала всички съобщения в района на Солт Лейк Сити, включително и електронната кореспонденция, съобщи „Си Би Си нюз“.

Агенцията за национална сигурност и Федералното бюро за разследване са работили заедно. Те са виждали зимната олимпиада като възможност да обединят ресурси и да експериментират.

Бившият директор на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност Майкъл Хейдън отрича да е имало подобна програма за следене и шпионаж, въпреки че и преди е имало съмнения.

Зимните олимпийски игри се проведоха няколко месеца след терористичните атаки на 11 септември 2001 година. Американските служби многократно са били обвинявани, че следят и телефонните разговори и нарушават правата на американските граждани.