В обектива

Фотограф засне убитите терористи (СНИМКА 18+)

Фотограф засне убитите терористи близо до Лондонския мост. На един от кадрите застрелян терорист лежи по гръб, а на кръста му има бутафорен колан експлозиви.

Трима нападатели първо се врязаха в пешеходци в сърцето на британската столица, а след това атакуваха с ножове минувачи, убивайки най-малко седем и ранявайки десетки.

Осем минути след първия подаден сигнал силите за сигурност застреляха терористите. Разследването по случая продължава, а мерките за сигурност в няколко британска града бяха повишени.

48 души бяха хоспитализирани след атаката. Част от тях са били намушкани с нож от нападателите. Един от ранените е полицейски служител, но няма риск за живота му. Лондонските власти призоваха местното население ако има снимки или видео от нападението, то те да бъдат предоставени на разследващите.

Британски експерти по сигурността коментират, че нападенията първо с превозно средство, а след това с ножове или автомати, са станали предпочитана „марка“ на терористите. Те не изискват предварителна подготовка.

През последните месеци джихадистката групировка „Ислямска държава“ призова своите бойци да действат именно по този начин. Създаването на бомба за атентат е много по-сложна процедура.

Британските служби разкриха, че атентаторът в Манчестър – който се взриви след концерт на Ариана Гранде – е подготвял нападението в продължение на една година.