Изкуство и Общество

Руски шпиони дестабилизират Македония

През последните 9 години руски агенти и дипломати упражняват влияние върху вътрешната политика на Македония и дестабилизират държавата. Това сочи доклад на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност, цитиран от Гардиън, съобщи тв „Европа“.

За целта Кремъл използва посолството на Руската федерация в Скопие. Крайният план на Москва е да направи Македония изцяло зависима от Русия, а балканските държави все по-отдалечени от Запада.
Изтекли засекретени документи на македонското разузнаване, с които разполага Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност, констатират силно руско влияние в Македония от 2008 година насам. Руски агенти и дипломати манипулират вътрешната политика на страната, за да не допуснат Македония да стане член на НАТО. Документите разкриват, че сръбски агенти също са били част от пропагандната мрежа на Кремъл.

През последните 9 години Македония е обект на „активна подривна пропаганда и шпионаж, осъществявани чрез посолството на Руската федерация в Скопие“, констатира отчета на македонските служби. Мащабният план е окончателно отделяне на балканските държави от политиките на ЕС и про-атлантическите организации като НАТО, пише британският Гардиън.
По-конкретно- на територията на Македония действат трима агенти на руското външно разузнаване и четирима на Главното разузнавателно управление.

Други сътрудници за пропагандата на Кремъл са представители на рускат…