Бизнес и Политика

Фермерите ще имат собствена социална мрежа

Нова социална мрежа се задава на хоризонта. Този път тя ще дойде от България, а целта й няма да бъде споделяне на снимки и цитати от любимите ни песни и книги. Става въпрос за социална мрежа за фермери. Нейното създаване беше обявено от земеделския министър Румен Порожанов, който присъства на форум, посветен на новите технологии в земеделието.

Новото интернет пространство ще има за цел да осигури постоянна комуникация между земеделците. Те ще могат да обменят опит и идеи, както и да споделят своя досегашен успех. Според Порожанов това ще бъде медийно пространство, което ще даде възможност и на обществото, извън сектора, да се информира за мерките, взети за повишаване на ефективността на земеделската работа.

Министърът сподели и своето мнение, че само чрез ефективна комуникация между участниците в сектора и между земеделците с обществото може да бъде намерено ефикасно решение за всички проблеми в земеделието.

Земеделското министерство ще финансира земеделци с иновативни идеи. Фермерите могат да кандидатстват за субсидия от ноемрви, а максималната отпускана сума е 1 млн. лв. Порожанов съобщи, че по още две мерки приоритетно ще бъдат подкрепяни проекти, предвиждащи иновации в сектора.