Изкуство и Общество

Лавров: Русофобите в ЕС определят политиката на съюза

Малцинство от антируски настроени страни членки определя политиката на ЕС спрямо Русия, каза първият дипломат на Москва Сергей Лавров. Той говори пред журналисти след срещата си в Кремъл с гостуващия испански външен министър Алфонсо Дастис Кеседо, предаде ТАСС.

Лавров и Кеседо са констатирали, че сегашното състояние на отношенията между Русия и ЕС не може да бъде наречено удовлетворително и смятат за необходимо те да се върнат в нормалното русло на постъпателно развитие.

Според Лавров принципът на солидарност в ЕС при определянето на политиката спрямо Русия не действа, и тя се определя от агресивно и антируски настроено малцинство от страни членки. Кеседо от своя страна отбеляза, че Испания поддържа контакт с партньорите от ЕС, „за да водят те диалог с Русия в определени области в интерес на двете страни, за да се противостои на глобалните предизвикателства като тероризма и климатичните промени, и в такива области, в които участието на Русия просто е необходимо“.

Кеседо се изказа също за възобновяване на диалога между Русия и НАТО, защото това е изгодно и нужно и на двете страни. „Без фактическо взаимодействия и обмен на информация е невъзможно развитието на никакви политически процеси в тази част на континента“, подчерта испанският външен министър.

Решението на международните проблеми, включително и борбата с тероризма, е невъзможно без участието на Русия, подчерта той.

Лавров от своя страна …