Интериор

В Балчик представят накитите на българката

„Накитите на българката – традиции в нов облик“ е названието на изложбата, която се открива на 9 юни в най-артистичното място по нашето Черноморие – Двореца в Балчик. ДКИ КЦ „Двореца“- Балчик, Етнографска къща Балчик и група художници-приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона събират под култовия покрив на лятната резиденция на Кралица Мария традиция и модерен прочит на темата за накита.

В колекцията се включват с авторски работи Фамилия Фотеви – художествена обработка на кожа, уникати бижута и аксесоари, Diana Glass – Диана Раданова – авторски бижута от топено стъкло, Веси Фелт – Веселинка Кръстева – изделия от плъстена вълна, Irni Felt and Art – Силвия Стоянова – аксесоари и накити от вълна-плъсти, Хари Борисов – бижута, ювелирна колекция рог и седеф.

Две артистични посоки има в изложбата – едната част от нея представя старинни женски накити и носии от Добружанската етнографска област. Към нея има и реплики на ювелирното изкуство от епохата на Българското Възраждане. Етнографска къща Балчик“ предоставя за изложбата автентични трепки, прочелници, пафти, колани и гривни – елементи от изящната украса, които и днес удивляват със своята красота и тънък усет за детайл. Украшенията на българката са изработвани от метал – злато, сребро, мед, бакър, стомана, с различни техники – коване, леене и филигран, и от естествени материали като вълна, лен, памук, дърво, кожа, скъпоценни и по…