Бизнес и Политика

България е сред най-горещите имотни пазари в света

България е сред страните в ЕС, които регистрират бърз растеж на цените на жилищата. У нас имотите продължават да поскъпват, но в сравнение с предходните месеци растежа е забавил темпото си. Това сочи последното проучване на консултантската агенция Knight Frank.

През първите 3 месеца на 2017г. цените на жилищата са се увеличи с 2.4%, спрямо последното тримесечие на 2016г. Ако сравним първото тримесечие на 2017г. и първото тримесечие на 2016г. става ясно, че увеличението на цените е в размер на 8%.

България заема 16-та позиция сред най-горещите пазари в света. В класацията попадат общо 55 държави.  През 2016г. световния ръст на цените на имоти се равнява на 6.5%. Това е най-силното покачване от 3 години насам. Според експертите това се дължи най-вече на икономическата и политическа нестабилност в глобален мащаб, която кара инвеститорите да заложат на сигурно и да вложат парите си в недвижими имоти.

Най-силен годишен ръст на цените се отбелязва в Исландия – 17,8%. Там увеличението се диктува най-вече от слабото предлагане. Според експертите, за да се отговори на търсенето трябва да бъдат построени поне 9000 апартамента.

В другия край на класацията стои Украйна, където цените спадат с 9.4% на годишна база. Кипър и Гърция също са сред страните отбелязали спад в цените на имотите, но там процентите са малко над 1.