Изкуство и Общество

Първи присъди за преврата! 23 души с доживотни

В турската столица Анкара бяха издадени първи присъди, свързани с опита за неуспешен преврат от юли 2016 година, съобщи „Дейли Сабах“.

23 души получиха доживотно присъди, посочва изданието. Обвинените бяха обвинени в отвличането на Фахри Касърга – генерален секретар на турското президентство.

Той, заедно с високопоставени военни, беше завързан от метежниците, които се опитаха да свалят от власт президента Реджеп Ердоган. Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организиране на метежа.

През следващите седмици ще започнат следващите процеси срещу лица, заподозрени за участие в опита за военен метеж, след който в страната бе обявено извънредно положение.

Западните страни разкритикуваха Ердоган за започнатите чистки на всички нива в държавата. Турция поиска от САЩ екстрадирането на Гюлен, но до този момент няма положителен отговор.

След преврата турските власти заговориха и за връщане на смъртното наказание. Европейският съюз подчерта, че ако това се случи, то Анкара завинаги ще загуби възможността да се присъедини към европейското семейство – колкото и илюзорни да са шансовете към този момент.